Press release

Barcelona and Modernity: Gaudí to Dalí (Catalan)

Dates de l'exposició: 7 de Març – 3 de Juny, 2007
Ubicació de l'exposició: The Tisch Galleries, segona planta
Passi de Premsa: Dilluns 5 de Març, 10:00 a.m.–Migdia

Barcelona and Modernity: Gaudí to Dalí, la primera exposició d'aquest tipus mai muntada a Amèrica, explora el treball innovador i divers d'artistes, arquitectes i dissenyadors en els anys entre l'Exposició Internacional de 1888 i la imposició del règim feixista de Franco el 1939. Barcelona and Modernity ofereix noves visions dels moviments artístics que varen desenvolupar la cerca de la modernitat per part d'una ciutat que es confirmà aleshores com el centre neuràlgic de les activitats intel•lectuals, polítiques i culturals a Espanya.

Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí, i Antoni Gaudí són alguns dels artistes de renom internacional que varen contribuïr a la vitalitat creativa de Barcelona i al ressorgir de la cultura catalana. En cartell al Metropolitan Museum des d'el 7 de març fins el 3 de juny de 2007, l'exposició presentarà més de 300 remarcables obres en una àmplia varietat de mitjans: pintura, escultura, dibuix, pòster, arts decoratives, mobiliari, maquetes arquitectòniques i disseny. La Vie i Blindman's Meal, dues de les millors pintures del Període Blau de Picasso; retrats de Ramon Casas; les gitanes d'Isidre Nonell; The Farm de Miró; les pintures surrealistes de Dalí, així com mobiliari dissenyat per Gaudí o una cadira BKF (o "cadira papallona") són algunes de les peces mestres provinents de museus i col•lecions privades de tot el món per aquesta ambiciosa exposició.

Aquesta exposició ha estat posible gràcies a Caixa Catalunya. Obra Social i a la Generalitat de Catalunya.

Suport addicional ha estat ofert per Angelo, Gordon & Co.

L'exposició ha estat també possible en part gràcies a Jane and Robert Carroll i The Horace W. Goldsmith Foundation.

Ha estat organitzada pel The Cleveland Museum of Art i The Metropolitan Museum of Art, New York, en associació amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona. L'exposició va romandre oberta al The Cleveland Museum of Art des d'el 15 d'octubre de 2006 fins el 7 de gener de 2007.

"Durant aquest increïblement fèrtil període, artistes i dissenyadors a Barcelona, aleshores la ciutat més sofisticada d'Espanya, varen basar-se en un retrobat orgull català per llançar-se al redescobriment de les tradicions locals i les darreres inquietuds de les avantguardes artístiques importades de França i Gran Bretanya" fa notar Gary Tinterow, Engelhard Curator in Charge del Department of Nineteenth-Century, Modern, and Contemporary Art del Metropolitan Museum. "L'exposició reviu el creixement de Barcelona, fa tot just un segle, cap a la conversió en una capital cultural a l'avantguarda de l'art modern."

Barcelona and Modernity: Gaudí to Dalí presenta Barcelona com una expansiva ciutat industrial amb conflictivitat política i obres artístiques i arquitectòniques revolucionàries. Amb l'objectiu d'explorar les relacions entre les arts visuals, una àmplia creativitat cultural, i els esdeveniments polítics del moment, l'exposició s'organitza en nou seccions temàtiques que comencen amb els orígens de la Renaixença catalana. Les següents seccions se centren en els importants moviments artístics que la van seguir: Modernisme, Noucentisme, i altres idiomes d'avantguarda com el Surrealisme, amb una secció final amb obres influenciades per la Guerra Civil espanyola.

Renaixença: El renaixement català (Secció 1)
L'exposició comença amb una introducció al renaixement de la cultura catalana al segle XX, quan Barcelona va expandir-se ràpidament per convertir-se en la ciutat més gran, més industrialitzada i més culturalment avançada d'Espanya. Aquest procés prepara l'escenari per la transformació d'una ciutat provincial en un dels centres d'art i arquitectura moderna més dinàmics d'Europa. Després de l'enderrocament de les muralles medievals, el 1856, la ciutat va expandir-se cap a una àrea coneguda com l'Eixample, zona que concentra la majoria de la innovadora arquitectura catalana moderna. El 1888, Barcelona va exhibir el seu creixent poder económic amb una Exposició Internacional.

Les obres destacades en aquesta primera secció inclouen el Plan for the Enlargement of Barcelona (1861) d'Ildefons Cerdà (1815-1876); i l'escultura de ferro forjat de Lluís Domènech i Montaner (1850-1923) Rooster Greeting the Dawn (1892), dissenyada per al Café-Restaurant de l'Exposició Internacional.

Modernisme: Pintura i Escultura (Secció 2)
L'art modern a Barcelona s'origina amb el Modernisme, un ampli movimient cultural que sorgí a la dècada dels 80 del segle XIX i que es va mantenir actiu fins la primera dècada del XX. Durant aquest període, els artistes i intel•lectuals progressistes de Barcelona van obrir-se a influències estrangeres i varen abraçar noves idees i formes artístiques radicals, especialment provinents de l'art contemporani francès. Ramon Casas (1866-1932) i Santiago Rusiñol (1861-1931), els fundadors clau de la pintura catalana modernista, varen tractar temes i subjectes que reflexaven noves realitats de la vida urbana moderna. Varen ser seguits per una segona generació d'artistes modernistes liderats per Joaquim Mir (1873-1940), Isidre Nonell (1876-1911) i Pablo Picasso (1881-1973). L'exposició també presenta altres notables exemples d'obra gràfica modernista d'Alexandre de Riquer (1856-1929) i Adrià Gual (1872-1944).

Les obres destacades en aquesta secció inclouen: el Café de Montmartre (1890) de Rusiñol, el Portrait of Erik Satie (1891) de Ramon Casas i l'escultura Grief (1907) de Josep Llimona (1864-1934).

Modernisme: Els Quatre Gats (Secció 3)
El 1897, Casas i Rusiñol van juntar-se amb altres per obrir Els Quatre Gats, el legendari cafè que es convertí en focus de l'activitat de la bohèmia artística a Barcelona i que acollí reunions, exposicions, lectures poètiques i representacions de titelles. Amb tan sols 18 anys, Picasso esdevingué membre habitual del grup i hi cel•lebrà la seva primera exposició individual el 1900. Les obres destacades en aquesta secció inclouen: Ramon Casas and Pere Romeu on a Tandem (1897) de Casas així com la sèrie de retrats dels seus companys artistes als Quatre Gats per part de Picasso (1899-1900).

Modernisme: Art i Societat (Secció 4)
Amb l'arribada del segle XX, mentre la ràpida industrialització de Barcelona originà noves fortunes que possibilitaren un ampli mecenatge d'artistes i dissenyadors de la ciutat, els pobres i els immigrants treballaven en dures i injustes condicions; aquest fet derivà en conflictivitat social, vagues laborals i atemptats anarquistes. Malgrat que els artistes rarament feren manifestacions polítiques, sí que varen observar detingudament tant a l'opulenta burgesia com la misèria de la classe obrera. Com exemple, destaquen els olis i dibuixos d'Isidre Nonell i el Període Blau de Picasso que reprodueixen captaires, prostitutes i el descarnat reflexe de les doloroses diferències entre classes socials i econòmiques. Les obres destacades en aquesta secció inclouen: The Garroting (1894) de Ramon Casas, Two Gypsies (1903) de Nonell i les pintures de Picasso de 1903 La Vie (La Vida) i The Blindman's Meal.

Modernisme: Arquitectura i Disseny(Secció 5)
El Modernisme també trobà en el disseny, les arts decoratives i l'arquitectura una important via d'expressió. Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch (1867-1957), Josep Jujol (1879-1949), Gaspar Homar (1870-1953) i Antoni Gaudí (1852-1926) varen projectar tant edificis modernistes com els seus interiors. En concurrència amb l'Art Nouveau del nord d'Europa, aquestes obres arquitectòniques es caracteritzaren per la seva considerable originalitat, sovint expressant aspiracions d'un estil nacional català. Un renovat interès per les tradicions locals explica les remarcables obres de ferro forjat, vitralls i ceràmica. Entre les obres mestres del període destaquen el Palau de la Música catalana (1905-1908) de Doménech i Montaner; la Casa Milà, coneguda com La Pedrera, de Gaudí (1906-1910); i el Temple expiatori de la Sagrada Familia, l'obra icònica de Gaudí, començada el 1883 i que s'ha convertit en símbol de la ciutat. Aquests i altres edificis estan representats a l'exposició amb dibuixos, plànols i maquetes, així com per elements d'interior i mobiliari.
Les obres destacades en aquesta secció inclouen: la Ceiling Lamp from Casa Amatller(1898-1900) de Puig i Cadafalch i las obres de Gaudí Dressing Table from Palau Güell (c. 1899) i Two-Seat Sofa from Casa Batlló (c. 1907).

Noucentisme: El Nou Clacisisme (Secció 5)
Durant la primera i segona dècada del segle XX, l'art i el disseny de Catalunya van caracteritzar-se per una tornada a l'ordre coneguda per Noucentisme. Sorgit com a reaació al que es percebia com excessos del Modernisme, els artistes noucentistes pretenien reviure l'esperit del passat clàssic a través de formes i temes amarats dels intemporals valors de la civilització mediterrània. Joaquím Torres-García (1874-1949), Joaquím Sunyer (1874-1956) i Feliu Elias (1878-1948) varen liderar el camí en el camp de la pintura. El moviment també va influenciar a les arts decoratives, alenant un renaixement de l'interès en l'artesania tradicional, especialment visible en la ceràmica de mestres com Josep Artigas (1892-1980). Obres de Picasso i Salvador Dalí (1904-1989) també formen part d'aquesta secció. Les obres destacades en aquesta secció inclouen: El projecte per al fresc "The Eternal Catalonia" de Torres-García (1912) i l'escultura d'Enric Casanovas (1882-1948) Persuasion (1912-1913).

Avantguardes per un nou segle (Secció 7)
La barcelonina Galeria Dalmau, fundada el 1912, fou crucial en la introducció de les avantguardes a Catalunya. Ja el 1916, artistes internacionals es dirigiren a Barcelona i comencaren la cerca de noves formes artístiques influenciades pel Cubisme i el Surrealisme. Torres-García, Pablo Gargallo (1881-1934) i Joan Miró (1893-1983) foren els principals artistes avantguardistes de Barcelona. Pintures de Picasso, Miró, Dalí i Francis Picabia (1879-1953) així com escultures de Julio González (1876-1942) protagonitzen aquesta secció. Manifestos originals, cal•ligrames i revistes també formen part de muntatge.
Les obres destacades en aquesta secció inclouen: l'Autorretrat (1919) i The Hunter (Catalan Landscape) (1923-1924) de Miró, així com l'oli The Dream (1931) de Dalí.

La Ciutat racional (Secció 8)
A finals de 1920, un nou moviment que rebutjava els estils tradicionals a favor d'un rigorós racionalisme minimalista aparegué en els camps de l'arquitectura i el disseny. L'innovador grup GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) va consagrar-se a l'alleujament dels problemes socials, com la superpoblació i la insalubritat de les condicions de vida, a través de l'arquitectura i el disseny d'objectes concebuts per a les massess. El pavelló alemany per a l'Exposició Internacional de 1929 a Barcelona, obra de l'arquitecte Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969), embellí la ciutat amb un dels edificis més cel•lebrats de l'arquitectura moderna. Maquetes arquitectòniques són el centre d'aquesta secció, complementades amb plànols, dibuixos, fotografies contemporànies als edificis i revistes de l'època lligades al GATCPAC. Les obres destacades en aquesta secció inclouen: maquetes de la Casa Bloc (1932-1936) del GATCPAC i de la Clínica Central Antituberculosa (1934-1938) obra de Josep Lluís Sert, Joan B. Subirana i Josep Torres Clavé; i la cadira BKF (o "cadira papallona") obra del Grup Austral.

La Guerra civil espanyola (Secció 9)
Els artistes de Barcelona reaccionaren a la crisi de la Guerra Civil (1936-1939) amb una poderosa onada de pintures, escultures, pòsters pel•lícules i fotografies. Aquesta secció presenta una sel•lecció d'importants obres que respongueren als horrors del conflicte i que inclouen peces de Dalí i Miró, escultures de González i estudis pel Guernica de Picasso, la seva famosa pintura encarregada pel govern de la República Espanyola. El pavelló de la República per a l'Exposició Internacional de 1937 a París, obra de Josep Lluís Sert, espai on s'exposà el Gernica por primera vegada, es representa a través d'una gran maqueta. Les obres destacades en aquesta secció inclouen: Soft Construction with Boiled Beans (Premonition of Civil War) (1936) de Dalí, Still Life with Old Shoe de Miró (1937), així com gravats de la sèrie Black and Red Series (1938) tambén obra de Miró.

Barcelona and Modernity ha estat organitzada per William H. Robinson, Curator of Modern European Art i Jordi Falgàs, Cleveland Fellow in Modern Art, del Cleveland Museum of Art; Magdalena Dabrowski, Special Consultant i Jared Goss, Associate Curator, del Department of Nineteenth-Century, Modern, and Contemporary Art del Metropolitan Museum of Art; i Carmen Belén Lord investigadora independent.

El comitè asessor científic per a l'exposició està composat per Cristina Mendoza, Mercè Doñate, Mariàngels Fondevila i Francesc Quílez, del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona.

L'exposició ve acompanyada d'un catàleg de 540 pàgines obra de William H. Robinson, Jordi Falgàs i Carmen Belén Lord. La publicació inclou 600 il•lustracions, un prefaci de Robert Hughes, així com assaigs de Magdalena Dabrowski, Jared Goss i 27 altres investigadors. El catàleg ha estat publicat pel The Cleveland Museum of Art en associació amb Yale University Press ($65 tapa dura, $40 tapa tova).

El MET presentarà una sèrie de de gallery talks, conferències, programes familiars, películes i concerts en conjunció amb l'exposició. Els programes educatius inclouen: dues actuacions de l'aclamat mestre de viola de gamba i pioner de la recuperació de la música antiga Jordi Savall i el seu conjunt; conferències impartides per Jared Goss, Magdalena Dabrowski i David Garrard Lowe; així com gallery talks en espanyol i, per primera vegada en la història del MET, en català. El 21 de abril el programa de la sèrie Saturday at the Metpresentarà curts cinematogràfics d'Antoni Gaudí i altres arquitectes catalans; una conferència de Marilyn McCully sobre cultura catalana i identitat; una lectura poètica en català i anglès; un passi del clàssic de cinema Un Chien andalou (1929), obra de Luís Buñuel i Salvador Dalí, així com L'Âge d'or de Buñuel, datada el 1930. Una audioguia estarà disponible per a l'exposició (El preu serà de $6 per membres del museu, $7 per no membres i $5 per menors de 12 anys.)

L'exposició és també present al web del museu, www.metmuseum.org.

# # #

5 de Març de 2007

Press resources